Вдъхновението идва с положителната настройка, куража и вярата

...
<span style=font-size:12.0pt;font-family:Arial,sans-serif;
mso-fareast-font-family:Times New Roman;color:black;mso-fareast-language:
BG>Вдъхновението идва с положителната настройка, куража и вярата
Коментари Харесай

Жест, дума и отворен ум: Маркетинг директорът на Кока-Кола ХБК България Христина Георгиева за куража и интуицията на жените лидери


Вдъхновението идва с позитивната конфигурация, куража и вярата в личната вътрешен глас! Вдъхновение в наши дни безспорно ще откриеш в думите на всяка една от дамите на върха, които ще ви представим в специфичното издание на She`s The One: Първите Дами в Бизнеса. С началото на есента започнахме поредност от диалози за триумфа и женските секрети, за привличането му. Всяка една от историите на сполучливите Първи дами в Бизнеса у нас и в чужбина ще откривате в портала Dir.bg до месец май 2023 година, когато нашето вдъхновяващо премеждие ще приключи с фотоизложба на забележителните дами в бизнеса от нашата селекция.

Продължаваме поредицата She Is The One in Business с една жена с повече от 15 години в областта на маркетинга и продажбите в бранша на бързооборотните артикули в разнообразни промишлености, както на българския, по този начин и на интернационалния пазар. Христина Георгиева започва кариерата си в Unilever България и последователно минава през разнообразни функции с възходяща отговорност. През 2010 година се причислява към Heineken, където ръководи въвеждането на разнообразни новаторски артикули, а през 2016 година поема ролята старши управител Premium Brands, като оформя премиум портфолио тактиката на компанията. През 2017 година тя започва своя път в отдел " Продажби " в Heineken с позицията Trade Marketing, а по-късно поема длъжността Regional Portfolio Manager, където развира тактиката за разнообразни Европейски пазари. През ноември 2019 година се причислява към управителния екип на Кока-Кола ХБК България на позицията шеф отдел " Маркетинг ", като ръководи дълготрайната тактика за развиване на 24/7 портфолиото на компанията посредством нововъведения и фокус върху клиента.

***

" Кариерата ми в маркетинг промишлеността стартира още през 2006 година, съвсем незабавно след довеждане докрай на магистърската ми степен. Скоро по-късно научих и първия си значим урок, а точно че мога да върша неточности, само че в никакъв случай два пъти една и съща. Това значително е и есенцията на маркетинга. Наука е, само че се основава и на вътрешен глас, и на огромна доза кураж - да се опиташ да направиш нещо ново, без да те е боязън, и да изпитваш наслаждение и задоволство от това ", споделя Христина Георгиева. 

С над декада опит в маркетинг промишлеността, тя към този момент ясно откроява своите персонални качествата, които счита за изключително значими в специалността:

Да не се отказваш да опитваш, да вярваш, да мислиш позитивно и да се доверяваш на вътрешното си чувство.

" Положителната конфигурация и усмивката са " заразни ", а за един маркетинг човек е незаменимо да умее да " заразява " и въодушевява. Да усеща дали концепцията има капацитет, без да има безспорната сигурност, че тя ще е сполучлива ", споделя тя.

Професионалният ѝ път стартира през далечната 2006 година, когато " неизвестно за какво " (незнайно единствено за нея) ѝ се доверяват да дава отговор за огромни международни марки, които обича и до през днешния ден, и с помощта на които смята, че компанията зад тях е едно от най-хубавите учебни заведения по маркетинг.

" Винаги ще се удивлявам на марки и акции с идея като тази на " Dove. Kaмпания за същинска хубост ", ориентирана против стандартите за хубостта, тематика извънредно настояща и през днешния ден. Така се случи, че първите ми месеци на работа съответстваха и с реструктуриране, което пък от своя страна ми даде опция да се занимавам с доста и разнообразни неща, и по този начин да се каже - да се гмурна в дълбоката вода. Винаги съм вървяла, че в случай че има предпочитание, има и способи, и две години по-късно отпътувах да работя за същата марка, само че на районно равнище, в Букурещ, което пък ми даде усета и знанието на доста и разнообразни пазари и осъзнаването какъв брой значими са хората за постигането на всяка цел ", споделя Христина Георгиева.

След това персоналният ѝ живот я връща още веднъж в България, където бирената промишленост ѝ подарява ново и нестихващо ентусиазъм. И по този начин до 2019 година..

" Моментът, в който мога гордо за заявя, че за мен е чест и благополучие да способствам за развиването на топ марка като Кока-Кола ".

Менторите в живота ѝ са доста. След избран миг интуитивно стартира да се обкръжава и да поддържа връзка с хора, от които има какво да научи, само че и какво да даде, и които споделят знанията и мъдростта си.

" Всичко стартира с родителите ми, на които постоянно съм разчитала и от които съм научила доста. Интересното е, че и двамата са инженери, занимават се с точни науки и за тях до скоро специалността маркетолог не съществуваше. Успяха обаче да насадят в мен онази непрекъсната жадност за развиване, рационализиране и предпочитание да бъда още по-добра, да не се съпоставям, а да надскачам себе си. След сполучлив изпит татко ми повтаряше, че резултатът не е толкоз значим, значимо е какво следва. Случва се постоянно да си споделям " върша каквото би трябвало, пък да става каквото ще ", което някак ми носи убеденост и успокоение, че без значение дали начинанието ще е сполучливо, аз се усещам спокойна със себе си. За благополучие, действителността демонстрира, че тази формула работи добре ", споделя искрено маркетологът.

Изглежда нежна, само че в действителност е задоволително мощна да подходи към всичко с усмивка. Как съумява да я извика на лицето си в сложните моменти?

" Тя е естествена част от мен. Не си давах сметка за това, само че хората започнаха да ми споделят, че ми е като запазена марка и да ме питат по какъв начин съумявам постоянно да се усмихвам. Мисля, че намирам отговора в тези редки моменти, в които не го върша - чувствам заобикалящите ме обезпокоени и по-загрижени и някак нещата се случват по-трудно. А усмивката се предава и по-късно се връща към теб. Обичам да се зареждам от хората към мен. Помага ми да се оправям с компликациите. И благодаря на фамилията си, на екипа ни в " Кока-Кола ХБК България " и на всички наши сътрудници и консуматори за позитивната сила, която ми подаряват ". 

Най-важните характерности на дамите водачи в специалностите на бъдещето са същите, които и мъжете водачи имат, споделя Христина Георгиева. 

" Но мисля, че има и такива качества, които ние, дамите владеем по-добре или другояче казано, са ни по-присъщи. А точно емпатията и прочувствената просветеност. Мисля, че дамите, от време на време даже неосъзнато, умеем да сътворяваме една среда на съгласие и приобщаване - такава, че да дадем опция на всички, без значение от разликите посред им, да дадат максимума от себе си. И съм същински щастлива, че в компанията се стремим да вършим точно това - да одобряваме хората такива, каквито са, да виждаме мощните им страни, да им оказваме помощ да разпростират капацитета си и дружно да реализираме задачите, които сме си сложили. Защото за нас водачеството и развиването нямат пол, цвят или възраст, само че имат отношение и образец ".

Напоследък постоянно приказваме за прочувствена просветеност. Тя ясно си личи в корпоративния свят, споделя Христина Георгиева.

" Както загатнах, умеенето да приобщаваш и да извличаш максимума от хората, няма по какъв начин да остане неусетно или неоценено. Защото носи смяна, а тя е за положително. Доказано, е че приобщаващите екипи са по-ефективни и новаторски, а изключително за маркетинга това е от значително значение. Всеки ден ние водим борба за вниманието на потребителите и мисля, че би било невероятно да я спечелим, в случай че самите ние не съумяваме да усетим разликите и дребните универсални хрумвания, които ни сплотяват. Това е и методът, по който продължаваме да усилваме оптимално капацитета на всеки в нашия бизнес. И защото от опит знам, че прочувствената просветеност не идва с рецепта, то бих дала простоват съвет - дано сме открити както в никакъв случай до момента, тъй като нашето приобщаване от време на време е в най-малките неща - жест, дума и, несъмнено, отворен разум ".

Споделя, че за нея е привилегия да работи в толкоз разнообразна среда, дружно с хора от разнообразни страни, възраст, генезис и просвета. Кока-Кола ХБК оперира в 29 страни, само че всички са обединени от задачата да трансформират общото ни на следващия ден към по-добро.

" Ето за какво и съм доста щастлива, че през миналата година компанията ни в България се причисли към Хартата на многообразието, като непринудено поехме отговорност за предприемането на стъпки за използване на политики за разнообразие и тъждество във опциите без значение от пола, половата ориентировка, физическите качества, възрастта и други на работното място. И въпреки че доста хора гледат на това като на конкурентно преимущество, ние го виждаме като нещо напълно естествено - нормалност, която води водачите напред ". 

Кока-Кола ХБК България е част от позната на всеки световна верига и се разраства с всяка минута. Христина Георгиева е от хората, които виреят добре в тази динамична, променлива корпоративна среда - с взор, вторачен в хоризонтите, които има упоритостта да доближи в българската " Кока-Кола станция ".

" Факт е, че както на световно, по този начин и на локално равнище компанията не стопира да се развива, само че задавайки пулса на всички тези промени, ние също вършим своите стъпки напред. Всеки от нас има опция за включване в редица стратегии и необятно поле за личностно и професионално развиване. Ето за какво и аз от скоро съм част от програмата ни " Жените в водачеството ", посредством която на равнище Група се стремим да отключим в допълнение капацитета на дамите в компанията, да подтикваме увереността и видимостта им и да вдъхновим от ден на ден от тях да сбъдват фантазиите си. Идеята е да се сътвори място, където всички ние се усещаме подкрепени да реализираме, въодушевени да учим, споделяме и да вървим дружно напред. Като жена, която е работила доста, с цел да реализира всичко до тук, вземам участие с огромно предпочитание в програмата и към този момент имам прочувствен знак, че от нея ще се роди нещо в действителност свястно и положително ", разкрива маркетинг шефът на Кока-Кола ХБК България. 

Питаме я познато ли ѝ е възприятието на неустановеност в водачеството и какво го предизвика. Как съумява да овладява Човека зад Мениджъра и би трябвало ли той да участва там?

" Струва ми се, че колкото повече човек се развира и напредва в кариерата си, толкоз повече той оперира в среда на неустановеност. Толкова повече и разчита на другите, и реализира посредством екипа си. Съвсем редно е всички да се изправяме пред моменти на подозрения или неуспехи. Но коства ми се, че точно в тях женското ни аз може да преведе екипа напред със самоотверженост, неприкритост и досегаемост. Не виждам нищо неприятно в това да имаш куража да кажеш " не знам, дано обсъдим и да решим ". Всъщност по този начин водачеството ни придобива човешки образ, а точно човешкото ни свързва и прави по-силни ". 

Говорейки за нововъведенията и всичко това, което разрешава на компания от ранга на Кока-Кола да бъде постоянно в крайник с времето, блясъкът в очите ѝ е забележим:

„ За нас мнението на нашите клиенти и консуматори е от голямо значение и ние регулярно следим измененията в техните желания и потребности. Стремежът ни е да им предложим разрастващо се 24/7 портфолио, което да отговори на желанията им във всеки миг от денонощието: като стартираме от минералната вода за ежедневна приложимост и утринното кафе, преминем през безалкохолните негазирани и газирани питиета и стигнем до премиум алкохолните оферти. Целта ни е да осигурим разнородни благоприятни условия – с разнообразни типове питиета, нови комбинации от усети, с или без добавена захар и понижени калории, както и с разнообразни размери и все по-устойчиви опаковки. И защото точно методът, по който хората откликват на предложенията ни, е това, което ни дава крила, тук е моментът да им обещая, че през Новата година ги чакат още доста изненади. “

В навечерието на 2023 година насочваме взор и към бъдещето на компанията, за което Христина приказва с усмивка. " Макар че всички свързваме Кока-Кола с аления цвят, бъдещето й е зелено. Буквално преди броени дни Кока-Кола ХБК бе избрана за най-устойчивата компания за питиета в света съгласно Индекса на Dow Jones за 2022 година и ние ще продължим да се стремим да бъдем освен мотор на позитивните промени, само че и образеца, който желаеме да виждаме у другите. Защото истината е, че когато екипът е въодушевен, предан и единен от обща цел, резултатите не закъсняват. " Като доказателство за думите си маркетинг шефът споделя, че единствено за миналите 2 години компанията е понижила директните си въглеродни излъчвания с 30%, като е икономисала над 90 хиляди тона излъчвания от цялостната ни активност в България. Постигнато е и рекордно понижение на потреблението на вода в заводите ѝ в Костинброд и Банкя. Изброените образци са доста, само че измежду всички тя откроява и новите прикрепени капачки към бутилките с минерална вода „ Банкя “, които към този момент улесняват събирането и преработването на опаковките у нас.

Една Любов от пръв взор, срещната рано - това е любовта на Христина Георгиева към маркетинга. Затова и в никакъв случай не е изпитвала подозрение по отношение на това, какво желае да прави.

" Вероятно самият факт, че постоянно съм работила за незабравими, мощни марки, със значими дела и с изключителни хора, не ми е давал мотив да се огледам встрани. Спомням си детската ми фантазия обаче - доста желаех да стана ски инструктор. Сега и тя се реализира с помощта на сина ми ". 

Като майка следи от близко и деликатно развиването на сина си, който е в първи клас. В него открива качества, които са значими да развива занапред, само че и се стреми да построява и други.

" Най-важното за мен е да виждам усмивката, която грее съвсем непрекъснато на лицето му. Знам, че животът обича хората с позитивна конфигурация. Виждам и голямото му предпочитание да учи, тъй като му е любопитно и занимателно да се гмурка в нови неща. Беше доста забавно, когато напълно откровено ми сподели, че не е харесвал детската градина, само че учебното заведение обожава и мощно се надявам да резервира този интерес и за в бъдеще. Стремя си да строя в него убеденост, че може да се оправи с всичко, стига да го изиска и да не се отхвърля. И несъмнено, желая да запази положителното в себе си ", споделя Христина.

Разговаряме с нея в навечерието на Коледа, знаейки че Кока-Кола и светлият празник са неразривно свързани от години. Каква е връзката сред празника и една от най-популярните газирани питиета в света, питаме Христина Георгиева, чиято прословута, необятна усмивка се появява с думите:

" Вероятно очаквате, че ще отговоря, че Кока-Кола е измислила Дядо Коледа... "

Източник: dir.bg






















Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР